“Op basis van mijn deskundigheid en oordeel, kunnen betrokkenen de volgende stap zetten,” zegt Paul Draaijer, medisch adviseur en verzekeringsarts bij 1MA.
Paul werkt bij ons heel veel als medisch adviseur in letselschadezaken. Die ervaring maakt ook zijn expertise-werk als verzekeringsarts makkelijker. Wat is zijn taak bij verzekeringsgeneeskundige expertises? En hoe helpen onze kernwaarden daarbij?
Een verzekeringsgeneeskundige expertise, wat is dat eigenlijk?
Een verzekeringsgeneeskundige expertise is een eenmalig medisch onderzoek door een onafhankelijke verzekeringsarts. Die arts stelt vanuit zijn of haar specifieke deskundigheid een expertise-rapport op met alle bevindingen en het oordeel op basis daarvan.
Of een expertise-onderzoek nodig is, wordt meestal bepaald door de partij die belang heeft bij een objectief en onafhankelijk medisch oordeel over iemands gezondheidstoestand en belastbaarheid. Dat is meestal een verzekeraar of een advocaat/belangenbehartiger. Vaak gaat het om lang lopende zaken waarbij de betrokken partijen het niet eens worden, zoals juridische geschillen en verzekeringsclaims bij letselschade en arbeidsongeschiktheid.
Bij 1MA vindt een expertise-onderzoek in de letselschade altijd in gezamenlijke opdracht van de betrokken partijen plaats. Eénzijdige expertises in de letselschade doen we niet. Dat betekent dat de partijen het samen eens zijn over de keuze voor 1MA én samen vertrouwen hebben in de objectiviteit en deskundigheid van ons oordeel.
“Om samen de knoop door te kunnen hakken, is vertrouwen in het expertise-rapport nodig”
Wat is jouw taak als verzekeringsarts bij een expertise-onderzoek?
Ik ben één van de zeven verzekeringsartsen van 1MA. We zijn allemaal inzetbaar voor verzekeringsgeneeskundige expertises bij letselschadezaken en particuliere arbeidsongeschiktheidszaken.
Mijn taak als verzekeringsarts is in kaart brengen en vastleggen van iemands fysieke, mentale en sociale belastbaarheid en/of beperkingen. De vraag van de opdrachtgevers bepaalt mijn focus tijdens het expertise-onderzoek: over welke medische kwestie willen zij mijn deskundige en objectieve mening als arts horen?
Ik bestudeer eerst de relevante medische gegevens en spreek daarna de cliënt zelf op één van onze onderzoekslocaties. Mijn bevindingen leg ik overzichtelijk en gedetailleerd vast met behulp van de FML (Functionele Mogelijkheden Lijst). Een heel belangrijk onderdeel van het expertise-rapport is de beschouwing, waarin ik mijn beslissing over de belastbaarheid van de cliënt zo goed en uitgebreid mogelijk onderbouw en motiveer.
“Mijn oordeel kan grote gevolgen hebben voor de cliënt. Daarom schrijf ik in het rapport zo duidelijk en zo zorgvuldig mogelijk op, hoe ik tot mijn oordeel ben gekomen”
En… breng jij de kernwaarden van 1MA in praktijk: objectief, mensgericht en zonder poespas?
Jazeker! Objectief zijn hoort natuurlijk per definitie bij mijn rol als onafhankelijke expertise-arts. Dus ik vorm mijn professionele oordeel zonder kleur of ruis.
Mensgericht is bijvoorbeeld mijn live contact met cliënten op een onderzoekslocatie van 1MA. Zonder enige tijdsdruk kunnen ze mij dan hun kant van het verhaal vertellen. Ik neem ook de tijd om hun vragen zo duidelijk mogelijk te beantwoorden. Deze respectvolle benadering is heel fijn voor cliënten en ook voor mij als arts.
“We nemen niet zondermeer alle beperkingen over die cliënten vertellen, maar zij voelen zich gehoord en serieus genomen. Daardoor hebben ze meer vertrouwen in mijn oordeel”
Zonder poespas breng ik zelf niet zozeer in praktijk, maar ik zie dat wel terug in het logistieke traject rondom aanvragen. 1MA maakt het opdrachtgevers makkelijk om online een medisch advies of expertise aan te vragen. Efficiënt werken en goed plannen verkort de doorlooptijd, dus daar heb ik wel invloed op.
Je werkt nu al bijna tien jaar bij 1MA. Wat bevalt je het meest?
Eigenlijk bevalt alles me. Ik heb leuk, verantwoordelijk en afwisselend werk als medisch adviseur en verzekeringsarts. Ik heb gezellige collega’s, de sfeer op kantoor is altijd goed. Ik vind 1MA ook een fijne werkgever. Het is een heerlijk compact bedrijf met korte lijnen en twee toegankelijke directeuren, Laurens en Kristel.
En ja, voor mij is het ook ideaal dat ik op 2 minuten lopen van het kantoor in Rosmalen woon. Ik werk fulltime en ben bijna altijd hier op kantoor. Ongeveer één keer per maand ga ik naar onze onderzoekslocatie in Amstelveen, voor gesprekken met cliënten uit de westelijke regio’s. Dan hoeven zij niet zo ver te reizen. En ook dat past bij mensgericht werken.