Het jaarlijkse VG-congres is populair bij onze verzekeringsartsen. Het congres is medisch-inhoudelijk interessant en belangrijk om de noodzakelijke herregistratiepunten te halen. En tussendoor zijn er goed verzorgde lunches, diners en borrels. Onze verzekeringsarts Vivien van der Linden kijkt terug op drie leerzame dagen.
VG-dag 1. Ontmoeting:
Het congres begon op woensdag aan het eind van de middag met een borrel, welkomstdiner en avondlezing. Vivien vertelt:
“Verzekeringsartsen uit het hele land waren erbij. Deze eerste avond was er alle tijd om gezellig bij te praten met bekenden en kennis te maken met nieuwe collega’s. Ik vond de lezing van slaapwetenschapper en psycholoog Merijn van de Laar erg interessant. Zijn verhaal over gezonde slaap, slapeloosheid en de behandeling daarvan was ook meteen goede input voor onze eerste hotelovernachting op de congreslocatie.”
VG-dag 2. Actuele kennis – internationaal:
Sprekers uit diverse landen kwamen aan het woord in plenaire sessies met de hele groep en in parallelsessies naar keuze. Een paar onderwerpen:
- het Zweedse stelsel van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en de politieke en culturele veranderingen die daarbij een rol spelen
- de voor- en nadelen kennen van taakdelegatie, dat is de manier waarop Frankrijk omgaat met het tekort aan artsen
- een Amerikaanse pijnspecialist liet zien hoe ras, gender en inkomen van invloed zijn op de toegankelijkheid van (pijn)zorg
- een Canadese psycholoog ging in op de psychologische factoren van pijn
“Een onderzoekster uit België liet ons kennismaken met de snelle ontwikkelingen van AI in de gezondheidzorg. De laatste spreker van deze dag was een medisch adviseur van een grote herverzekeraar uit Zwitserland. Hij vertelde over de impact van het post-covid-syndrome ‘long covid’ binnen de wereld van arbeidsongeschiktheidsverzekeraars. Uit de eerste studies is gebleken dat die impact op allerlei arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen veel kleiner is dan verwacht werd.
Daarna was er een borrel en diner en – voor wie nog bleef, zoals ik – een leuke feestavond. Fijn om een inspannende leerdag zo ontspannen af te sluiten. Je kon bijvoorbeeld meedoen met een pubquiz of karaoke, of klassieke muziek luisteren. Er was ook een leuke coverband, dus er werd flink gedanst. Ik kreeg er weer nieuwe energie van voor dag drie.”
VG-dag 3. Actuele kennis – Nederland:
Dit was de drukst bezochte dag met meer dan 500 collega’s. De eerste lezing belichtte het onderzoek naar de ondersteuning die arbeidsbeperkte mensen krijgen die afhankelijk zijn van de bijstand of een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daarna liet een neuroloog video’s zien van verschillende (functionele) loopstoornissen en legde uit waaraan artsen neurologische en functionele loopstoornissen kunnen herkennen.
“Een professor in neurochemie nam ons mee in het onderzoek naar bloedmarkers om Alzheimer aan te tonen of uit te sluiten. Een cardioloog gaf ons meer inzicht in het vrouwenhart en de hoofd-hart-hormoonrelatie om ons handvatten te geven voor een geïntegreerde aanpak. Van een rechtspsycholoog leerde ik dat valse herinneringen wel bestaan, maar verdrongen herinneringen niet.
De parallelsessies gingen over verschillende onderwerpen binnen het Nederlandse stelsel van publieke en private arbeidsongeschiktheid en werkhervatting. Deeltjesfysicus en filosoof Egge van der Poel sloot het congres af met een gepassioneerd betoog over AI in onze huidige maatschappij en de gezondheidszorg.”
Wat is Vivien het meest bijgebleven van deze drie dagen?
De deelnemers hebben veel actuele vakkennis opgedaan. Ze weten nu ook meer over hoe de zorg is georganiseerd in andere Europese landen en de USA. Wat is Vivien het meest bijgebleven van deze VG-dagen?
“Allereerst dat ons eigen publieke en private AOV-stelsel en de toegankelijkheid van zorg behoorlijk goed geregeld zijn. Wat ik ook niet snel zal vergeten is de passie van de sprekers over slaap, AI, herinneringen en het vrouwenhart. Die onderwerpen spraken me erg aan, vooral in het kader van mijn persoonlijke ontwikkeling.
Ik vind het inspirerend om met collega’s te praten over wat in ons vak speelt. Veel verzekeringsartsen en VA’s in opleiding die ik sprak, vinden het erg interessant wat ik doe bij 1MA en hoe 1MA werkt. Dat is heel leuk om te merken. Ik vertel graag over mijn werk!”