Vorige week was het jaarlijkse PPS Congres van het Platform Personenschade. Deze keer lezingen en workshops rond het thema ‘Balans in belangen’. Dat klinkt als een circusact, maar dan voor professionals letselschade! Hoe handel je samen in het belang van de slachtoffers? Winni en Nina waren erbij en delen hier graag een paar belangrijke eyeopeners.
De plenaire lezingen in de ochtend gingen over interessante vraagstukken, zoals:
- Hoe zorgen we ervoor dat alle partijen samenwerken aan een vlotte en rechtvaardige schadeafwikkeling voor het slachtoffer?
- Hoe brengen we de kansen en risico’s van het toepassen van AI in balans in onze branche?
Na de lunch waren er twee workshoprondes. Winni en Nina konden kiezen uit maar liefst zestien workshops. Welke onderwerpen kozen zij en wat nemen zij daaruit mee voor hun dagelijkse werk?
Winni, medisch secretaresse Letsel:
“Ik koos als eerste voor het experience- en innovatieplein. Daar kon ik zelf ervaren hoe slachtoffers geholpen worden om na een ongeval weer in balans te komen. Bijvoorbeeld met hulp van arbeidsdeskundigen en revalidatiecentra. Een slachtoffer vertelde over haar herstel na het ongeval. Ze had verschillende hulpmiddelen mee die wij mochten uitproberen. Ik vond het mooi om haar hele verhaal te horen, omdat wij niet horen hoe het na ons medisch advies verder gaat met een slachtoffer. Ook fijn om te horen dat ze tevreden was over alle hulp en de schadeafwikkeling.
Een ander verhaal dat indruk maakte was tijdens de sessie over ‘Contact, belangrijk voor slachtoffer en veroorzaker’. Een vrachtwagenchauffeur vertelde over het dodelijke ongeval dat hij veroorzaakt had en wat dat met hem gedaan heeft. Ik realiseer me nu dat ook de veroorzaker klachten kan oplopen. Een veroorzaker kan ook slachtoffer zijn. Ik vond het een leerzame dag, leuk om mee te maken!”
Nina, medisch adviseur Letsel:
“Ik koos voor de sessie over PTSS*, omdat ik benieuwd was naar de juridische uitgangspunten daarbij. Een eyeopener vond ik dat je de diagnose PTSS ook kunt stellen als iemand een traumatische gebeurtenis bijná meemaakt: Als ik een stap naar rechts had gezet, dan was ik dood geweest! Of het ziekenhuis belt: Uw man heeft een ernstig ongeluk gehad. Ook als het achteraf meeviel, kan de gedachte eraan traumatisch zijn. Niet de gebeurtenis, maar het ‘beeld’ erbij roept dan heftige emoties op.
Tijdens de sessie ‘Zakelijk flirten’ kregen we tips hoe je open het gesprek met de tegenpartij aangaat. Veel tips pas ik al van nature toe, maar deze was nieuw: kijk net zolang in iemands ogen tot je de kleur weet, en kijk dan weer weg. Een kaartje met alle tips ligt nu bij ons op kantoor, dan hebben we er allemaal wat aan. Heel interessant vond ik de presentaties over AI. De knappe koppen in Silicon Valley schatten de kans op PI Doom – het moment dat AI het overneemt van de mens – tussen 2% en 80%. Leuk om uit te zoeken wat AI kan betekenen voor het dagelijks werk van 1MA.”
*) PTSS = posttraumatische stressstoornis