“De betrokkene uitgebreid spreken kost tijd, maar levert uiteindelijk juist tijdwinst op,” zegt Deha Erdogan, zelfstandig verzekeringsarts en expert arbeidsongeschiktheid (AO) bij 1MA. Wat houdt zijn werk in? Hoe komt hij tot een zorgvuldige beoordeling? En hoe brengt hij daarbij onze kernwaarden in praktijk? Je leest het in deze blog.
“Dat ik de betrokkene zelf zie en zonder tijdsdruk een open gesprek kan voeren, dat vind ik het mooiste van mijn vak”
Deha is één van de artsen die bij 1MA verzekeringsgeneeskundige expertises uitvoert. Dat zijn eenmalige medisch specialistische onderzoeken naar de medische oorzaken van iemands beperkingen en klachten. Iedere verzekeringsarts die expertises uitvoert heeft zijn eigen specifieke deskundigheid.
Jij bent gespecialiseerd in verzekeringsgeneeskundig onderzoek bij arbeidsongeschiktheid. Wat houdt dat precies in?
Deha: “Ik onderzoek mensen die door medische en/of mentale klachten niet meer in staat zijn om hun werk te doen zoals ze dat voorheen deden. Ik beoordeel hun medische beperkingen en belastbaarheid in relatie tot hun specifieke werkzaamheden. Daarbij volg ik natuurlijk alle vastgelegde protocollen en richtlijnen voor de uitvoering van verzekeringsgeneeskundige expertise. Het gaat altijd om een eenmalig onderzoek en een beoordelingsrapport waarin ik mijn bevindingen zo duidelijk mogelijk opschrijf. Het is dus geen medisch adviestraject met meerdere stappen, zoals bij de letselschadezaken van 1MA.”
Dáárom het hele verhaal
“Op basis van mijn oordeel kan UWV of de AO-verzekeraar bepalen voor hoeveel procent iemand arbeidsongeschikt is. Of het percentage is al bepaald en betrokkene wil een second opinion. In dat geval vraagt de rechtsbijstandsverzekeraar of advocaat van de betrokkene een expertise aan bij 1MA.
“Er kan iets over het hoofd gezien zijn. Alles heel goed uitzoeken, dat is een uitdaging die ik als arts graag aanga!”
Mijn oordeel kan veel impact hebben op iemands leven en toekomst. Daarom zoek ik alles zorgvuldig uit: wat is er gebeurd, welke klachten heeft de betrokkene sindsdien en welke problemen ervaart hij of zij daardoor op het werk. Als ik alle stukken goed gelezen heb, spreek ik de betrokkene zelf. Dat persoonlijke contact vind ik essentieel om een totaalbeeld van de situatie te krijgen.
Vaak zijn betrokkenen heel zenuwachtig als ze mijn spreekkamer in lopen. Ik zorg dat ze zich snel meer op hun gemak voelen. Ik vraag altijd hoe het met iemand gaat. Geef aan dat er alle tijd en ruimte is om hun verhaal te vertellen en mij vragen te stellen. Het moet een prettig en open gesprek zijn. Ik neem de tijd om de juiste vragen te stellen en door te vragen op basis van het dossier: Wat houdt het werk in? Wat is er sinds de klachten veranderd op het werk? Hoe is een behandeling verlopen? Wat geeft iemand zelf aan?”
Helpen begrijpen wat er aan de hand is
De kernwaarden van 1MA zijn: objectief en mensgericht medisch advies zonder poespas. Wat betekent dat in de praktijk voor jouw werk als expertise-arts?
“Voor alle betrokkenen is 1MA een neutrale identiteit, dus objectief. Mijn taak als arts is om objectief de medische oorzaken voor beperkingen van betrokkenen te beoordelen. Objectief oordelen staat mijn begrip en empathie voor betrokkenen niet in de weg. Al levert het soms wel een spanningsveld op. Bijvoorbeeld als iemand aangeeft pijnlijke benen te hebben, maar daarvoor is na onderzoek geen medische oorzaak gevonden. Dan vermeld ik dat naar waarheid in het rapport. Ik leg uit waarom en geef eerlijk antwoord. En denk mee over mogelijke oplossingen voor de klachten die iemand ervaart.
“Mensgericht is dat ik betrokkenen zonder tijdslimiet kan spreken. Daardoor voelen zij zich serieus genomen en gehoord”
Zonder tijdsdruk het gesprek voeren is ook voor mij prettig. Ik heb meer tijd om door te vragen, vragen van betrokkenen te beantwoorden en de situatie uit te leggen. Ik help mensen om te begrijpen wat er medisch of mentaal aan de hand is. Om zo meer duidelijkheid over hun situatie te scheppen. Iedereen is anders, de persoon heeft meer uitleg en tijd nodig dan de ander. Ik probeer alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen, met zo min mogelijk medische termen. Zonder poespas dus. Mensen waarderen het persoonlijke contact en de aandacht die ze bij 1MA krijgen.”
Onderzoekslocatie Amstelveen is een aanwinst
“Voor mijn expertise-werk voor 1MA pendel ik wekelijks heen en weer tussen mijn woonplaats Amsterdam en de drie 1MA-locaties. Elke maandag ben ik in Rosmalen voor overleg met Laurens en het medisch secretariaat over expertise-aanvragen. Ook is daar regelmatig medisch overleg, dan bespreken we casussen met alle collega’s die verzekeringsgeneeskundige expertises doen.
“Heel blij ben ik met de nieuwe onderzoekslocatie van 1MA in Amstelveen!”
Eind vorig jaar is de nieuwe onderzoekslocatie in Amstelveen geopend. Daar spreek ik nu bijna elke week cliënten uit de westelijker gelegen regio’s. Amstelveen is voor hen een stuk dichter bij dan de onderzoekslocaties in Eindhoven en Rosmalen. Ook mij scheelt het veel reistijd. Het is een fijne, kleinschalige locatie in een rustige buurt. Een echte aanwinst!”