Op dinsdag 8 september is het Onderzoek Langlopende Letselschadezaken gepubliceerd, op verzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, in opdracht van De Letselschade Raad. Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht onderzochten de oorzaken van langlopende letselschadezaken.
Deze langlopende zaken blijken te zorgen voor ergernissen bij slachtoffers waarbij het gebrek aan adequate communicatie tussen alle partijen zorgt voor irritatie. Slachtoffers noemen ‘betere communicatie en overleg’ en het ‘serieus nemen van klachten en begrip tonen’ als oorzaken van die onvrede over de lange afwikkeling. Er zijn verschillende redenen gevonden voor de langlopende afwikkeling. Het medisch beoordelingstraject blijkt daarin ook een belangrijke rol te spelen.
Maatregelen
De Letselschade Raad (DLR) wil het aantal langlopende letselschadezaken in de toekomst verder beperken. Daartoe worden diverse maatregelen voorgesteld. Zo wil de DLR langlopende zaken versneld gaan oplossen d.m.v. een commissie van deskundigen. Daarnaast worden in nieuwe zaken diverse systeemoplossingen geadviseerd. Eén van die maatregelen is om het werken met één medisch adviseur als uitgangspunt te nemen. Hierdoor zijn er minder betrokkenen in het proces en bestaat er dus minder kans op conflicten. Volgens de onderzoekers zorgt dit voor minder complexiteit, meer transparantie en forse tijdswinst. Een andere voorgestelde maatregel is het monitoren van de ervaringen door middel van klanttevredenheidsonderzoeken onder slachtoffers.
Reactie 1Medisch Adviseur
We zijn verheugd met de mooie, concrete aanbevelingen aan De Letselschade Raad. We herkennen ons in de genoemde maatregelen, bijvoorbeeld ten aanzien van (medische) mediation, herstelbemiddeling maar zeker ook de inzet van één medisch adviseur. Bij 1Medisch Adviseur geven we al ruim 8 jaar op onze eigen, persoonlijke manier invulling aan het werken met één medisch adviseur. We noemen dat het fair play principe waarbij het geven van objectief, volledig en goed onderbouwd medisch advies voorop staat. En dat werkt, inmiddels zijn er meer dan 200 partijen die in goed overleg samenwerken met één gemeenschappelijk medisch adviseur.
Direct contact tussen medisch adviseur en cliënt vormt daarbij een belangrijk uitgangspunt. We spreken dus niet over maar mét cliënten; aan de telefoon, door middel van een videoconsult of tijdens een fysiek spreekuur. We merken dat cliënten het prettig vinden dat er écht naar ze wordt geluisterd; ze voelen zich gehoord en geholpen. Dat zien we ook terug in de door ons uitgevoerde klanttevredenheidsonderzoeken, waarin maar liefst 86% van de cliënten aangeeft tevreden of zeer tevreden te zijn*.
We gaan daarnaast voor een efficiënt en soepel medisch traject en ook dat merken cliënten. 88% geeft aan tevreden of zeer tevreden te zijn over de doorloopsnelheid*.
Verder staan we voor transparantie en daarom geven we cliënten gedurende het gehele medische traject (digitaal) inzage in hun eigen (medische) gegevens en het proces. Onze werkwijze met één gemeenschappelijk medisch adviseur zorgt bovendien voor aanzienlijk minder (onnodige) expertises. Deze zijn vaak erg belastend voor cliënten en zorgen voor flinke vertraging van het gehele traject.
Daarmee draagt onze werkwijze bij aan hetgeen uit dit onderzoek blijkt, namelijk dat slachtoffers, naast een adequate financiële compensatie, juist ook behoefte hebben aan een eerlijk en soepel traject. Een traject waarop voldoende invloed kan worden uitgeoefend en waarbij door partijen constructief en met empathie wordt samengewerkt.
Wij denken dat de letselschadebranche aan de slag kan met de uitkomsten van dit onderzoek en de aanbevelingen van De Letselschade Raad. Wij zijn daar in ieder geval klaar voor en zijn ook graag bereid om daarbij de samenwerking te zoeken met andere partijen; met als ultiem doel een eerlijk, efficiënt en soepel letselschadeproces!
Bent u geïnteresseerd in het gehele onderzoek? Klik dan hier om naar de website van De Letselschade Raad te gaan. Meer weten over onze werkwijze? Op de pagina Fair play vertellen we er alles over!
* klanttevredenheidsonderzoek tweede kwartaal