Ons hele team keek natuurlijk naar dit webinar van De Letselschade Raad op 6 oktober jl., want Laurens deed mee met de paneldiscussie. In theorie is werken met 1 medisch adviseur bij letselschade een belangrijke systeemverbetering, maar is dat ook zo in de praktijk? Lees onze highlights uit de interessante discussie over deze vraag.
Tijdens de paneldiscussie belichten drie partijen hun praktijkervaringen met het model: Annemiek van Reenen-ten Kate, directeur van Hofmans Letselschade, Stan Teuben, senior manager Personenschade bij Achmea en voorzitter van het Platform Personenschade, én onze eigen medisch directeur Laurens van medisch adviesbureau 1MA. Hieronder enkele highlights uit de gevoerde discussie.
Bij welke typen zaken werkt het 1MA-model goed?
- Bij objectiveerbare letsels positieve ervaringen.
- Bij niet-objectiveerbare zaken zoals whiplash, levert het medisch advies de juristen relevante medische input op t.b.v. de beoordeling van de juridische causaliteit.
- De grondslag is er om meer niet-objectiveerbare zaken met het 1MA-model aan te pakken, het liefst zo snel mogelijk tijdens het traject, waarbij de focus van de medisch adviseur ligt op een herstelgericht advies om het slachtoffer duidelijkheid en perspectief te bieden.
Wat belemmert partijen op dit moment om volgens het 1MA-model te werken?
- Koudwatervrees maakt het lastig om de eerste stap te zetten. Veranderen van de aanpak is een heel proces. Hoe organiseer je dat?
- De voordelen van de werkwijze zijn nog niet bekend genoeg.
- Te weinig motivatie als daardoor het eigen commerciële belang geschaad wordt.
Welke actie is nodig om die belemmeringen weg te nemen?
- Goede praktijkvoorbeelden delen met de sector. De voordelen laten zien aan de hand van praktijkervaringen: slachtoffer ervaart het traject als minder belastend, efficiënter verlopend traject, minder belastende expertiseonderzoeken en meer acceptatie van het medisch advies door alle partijen.
- Beter en meer samenwerken om het traject te versnellen en te vereenvoudigen. Verzekeraars en belangenbehartigers moeten meer met elkaar overleggen en samen afspraken maken.
- Allemaal vanuit de belangen van het slachtoffer gaan denken. In plaats van één partij de schuld geven als er discussie ontstaat, bedenken: wat wil het slachtoffer, hoe helpen we het slachtoffer nou echt?
Wij zien het gesprek tijdens dit webinar als een mooi begin om meer partijen voor het 1MA-model te laten kiezen. De bijeenkomst was te kort om concreet in te gaan op mogelijke acties en wie die acties onderneemt. Maar daar gaan wij alvast iets aan doen. In het kader van ons 10-jarig jubileum interviewden wij Stan Teuben, senior manager Achmea Personenschade en voorzitter van het Platform Personenschade van het Verbond van Verzekeraars.
Lees ons jubileuminterview met Stan Teuben: 10 jaar werken met 1 medisch adviseur en hoe nu verder?